Contactinformatie

Fysiotherapeutisch Instituut Duinoord

Adres
Danckertsstraat 88
2517 TK Den Haag
Telefoon
(070) 363 24 42
E-mailadres
Maak een afspraak




De Fysiotherapeut Zorgkaart Nederland Ergotherapie Nederland Nederlands Gezelschap voor Handtherapie

Nieuws

<< Vorig bericht    Volgend bericht >>
21 februari 2014

vitamine C verlaagt risico op hersenbloeding

'Vitamine C verlaagt risico op hersenbloeding'

Voeding eten die rijk is aan vitamine C, zou het risico op een hersenbloeding kunnen verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepresenteerd is tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology.

Aan het onderzoek deden 65 mensen mee die een hersenbloeding hadden gehad. Daarbij scheurt er een bloedvat in het hoofd, waardoor er bloed in het hersenweefsel stroomt.
Zij werden vergeleken met 65 gezonde proefpersonen. Bij alle deelnemers werd het vitamine C-gehalte in het bloed gemeten.
Van alle deelnemers had 41 procent een normaal vitamine C-gehalte in het bloed. 45 procent had een laag gehalte vitamine C en 14 procent had een vitamine C-tekort.
Over het algemeen hadden de gezonde proefpersonen een normaal vitamine C-gehalte in het bloed, terwijl de patiënten die een hersenbloeding hadden doorgemaakt weinig vitamine C in hun bloed hadden.
Bron: Gezondheidsnet

Vitamine C
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx

Vitamine C of ascorbinezuur is de bekendste vitamine. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is.

Bij een tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. Een teveel aan vitamine C kan leiden tot darmklachten of diarree.
Omschrijving
Vitamine C heeft een antioxidantfunctie en beschermt daardoor de lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade ontstaat als gevolg van blootstelling aan vrije radicalen. Vitamine C is onder meer nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien.
Vitamine C per portie Milligram
1 sinaasappel (120 gram) 61
1 glas sinaasappelsap (150 ml) 48
1 glas sinaasappelsap met vruchtvlees (150 ml) 53
1 grote lepel gekookte groente (50 gram) 8
1 gekookte aardappel (70 gram) 6
Vitamine C of ascorbinezuur is veruit de bekendste vitamine. Al in de 16e eeuw wisten zeelieden dat citrusvruchten en verse groente scheurbuik konden voorkomen. Pas veel later werd bekend dat deze ziekte verband hield met een ernstig tekort aan vitamine C.
Bereiden
Vitamine C is oplosbaar in water. Groente met deze vitamine kan daarom het best in weinig water en niet te lang worden gekookt en de stukken moeten niet te klein worden gesneden. Ook is vitamine C gevoelig voor verhitting en zonlicht. Blootstelling aan de lucht van gesneden, gepureerde of uitgeperste producten moet zoveel mogelijk vermeden worden. In een zuur, zoals in sinaasappel(sap), blijft vitamine C relatief goed intact.


Ontwikkeld door 23MB