Contactinformatie

Fysiotherapeutisch Instituut Duinoord

Adres
Danckertsstraat 88
2517 TK Den Haag
Telefoon
(070) 363 24 42
E-mailadres
Maak een afspraak
De Fysiotherapeut Zorgkaart Nederland Ergotherapie Nederland Nederlands Gezelschap voor Handtherapie

Nieuws

<< Vorig bericht    Volgend bericht >>
8 januari 2014

vuurwerkverwondingen door illegaal vuurwerk bron ad 4-1-2014

Het aantal mensen dat vanwege vuurwerkverwondingen naar de plastisch chirurg moest, is deze jaarwisseling opnieuw gestegen. Deze chirurgen zagen rond oud en nieuw al 70 slachtoffers, tegen circa 40 vorige jaarwisseling en 25 rond die van 2011/2012.
De meeste patiënten moeten onder het mes of zijn dat al geweest. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie zaterdag bekendgemaakt. De organisatie denkt dat deze maand nog meer vuurwerkpatiënten een bezoek zullen brengen aan de plastisch chirurg. In 2013 stond de teller eind januari namelijk op 60.

Dit jaar bogen de chirurgen zich vooral over handletsel, verwondingen aan het gelaat en brandwonden. De jongste patiënt is 2 jaar oud. Verreweg het meeste letsel (59 gevallen) betrof handverwondingen. Chirurgen amputeerden in totaal 8 handen volledig en 3 handen grotendeels als gevolg van illegaal vuurwerk.

Illegaal vuurwerk onvoorspelbaar
Ongeveer de helft van alle patiënten raakte gewond door verkeerd gebruik van legaal vuurwerk, in de andere gevallen ging het om illegaal vuurwerk. 'Illegaal vuurwerk is onvoorspelbaar, blijkt zwaarder te zijn geworden en is daardoor extra gevaarlijk', aldus Annekatrien van de Kar, de plastisch chirurg die de inventarisatie voor haar rekening nam.

De gewonden zijn, op twee na, allemaal mannen. De meerderheid (57 procent) is minderjarig. Vier op de vijf slachtoffers hadden zelf het vuurwerk afgestoken. Voor veel patiënten is het behandeltraject nog niet voorbij. 'De nasleep is helaas zeer langdurig met lange trajecten van oefentherapie, meerdere operaties en vaak chronische pijn', aldus Van de Kar. Soms is ook sprake van blijvende littekens of arbeidsongeschiktheid.

Helft jonger dan 20 jaar
Op 31 december en 1 januari zijn in totaal 700 vuurwerkslachtoffers naar de Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis gegaan. Dat is 3 procent minder dan vorig jaar op deze twee dagen, berekende VeiligheidNL samen met de NOS. Bijna de helft van de patiënten was jonger dan 20 jaar.

16 procent van de slachtoffers moest worden opgenomen, ongeveer net zoveel als vorig jaar. Dat overkwam ruim 4 op de 10 patiënten die de dupe waren van illegaal vuurwerk, tegen 1 op de 10 slachtoffers van legaal vuurwerk.

28 procent van de Eerste Hulp-bezoekers had letsel aan de vingers opgelopen, 23 procent aan de ogen. Ook letsel aan het aangezicht (23 procent) of handen (10 procent) kwam vaak voor.
Bron: AD.nl 04-01-2014

Ontwikkeld door 23MB