1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Contactinformatie

Fysiotherapeutisch Instituut Duinoord

Adres
Danckertsstraat 88
2517 TK Den Haag
Telefoon
(070) 363 24 42
E-mailadres
Maak een afspraak Stel een vraag Patiëntenportaal
De Fysiotherapeut Zorgkaart Nederland

Nieuws

<< Vorig bericht    Volgend bericht >>
21 oktober 2014

Wijn en noten beschermen tegen osteoporose

'Wijn en noten beschermen tegen osteoporose'

Een glas rode wijn, een handje pinda's of een hapje chocolade beschermen mogelijk tegen osteoporose. Dat blijkt uit nieuw Deens onderzoek.

Rode wijn, druiven, moerbeien, cacaopoeder en pinda's bevatten resveratrol, een natuurlijke stof die een ontstekingsremmende eigenschappen heeft wat muizen en ratten beschermt tegen botverlies.

Nu hebben Deense onderzoekers aangetoond dat een soort natuurlijke fenol de botdichtheid bij mannen met het metabool syndroom verbetert.

Het metabool syndroom, een stofwisselingsaandoening, is een benaming voor een serie gezondheidsklachten, zoals obesitas, overgewicht en hoge bloeddruk. Het verhoogt de kans op het krijgen van hartaandoeningen, beroerte en diabetes. Het metabool syndroom wordt eveneens in verband gebracht met kleine ontstekingen die botverlies veroorzaken.

Onderzoek
Gedurende zestien weken kregen de mannen die deelnamen aan het onderzoek 500 milligram resveratrol of een 75 milligram dosis. Een derde groep kreeg tweemaal per dag een placebo. Bij de mannen die de hogere dosis resveratrol van 75 milligram kregen nam de botdichtheid met 2,6 procent toe in vergelijking met de mannen die de placebo kregen. Bij de groep die de hoge dosis kreeg, was dit 16 procent.

"Onze studie is de eerste die resveratrol onthult als mogelijk medicijn tegen osteoporose", aldus Dr. Marie Juul ├śrnstrup van Aarhus University Hospital. De onderzoeksresultaten suggereren dat de stof de aanmaak van botvormende cellen in het lichaam stimuleert.

bron: http://www.nu.nl/gezondheid/3905841/wijn-en-noten-beschermen-osteoporose.html

Ontwikkeld door 23MB