1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Contactinformatie

Fysiotherapeutisch Instituut Duinoord

Adres
Danckertsstraat 88
2517 TK Den Haag
Telefoon
(070) 363 24 42
E-mailadres
Maak een afspraak Stel een vraag Patiëntenportaal
De Fysiotherapeut Zorgkaart Nederland

Nieuws

<< Vorig bericht    Volgend bericht >>
30 september 2014

Levensverwachting stijgt

Levensverwachting stijgt opnieuw

Nederlanders leven steeds langer, maar niet langer in een volledig goede gezondheid. Het aantal jaren met beperkingen neemt toe.

Dat zijn vooral lichte beperkingen in horen, zien en mobiliteit. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd.

De levensverwachting, dit is het aantal jaren dat iemand naar verwachting nog te leven heeft, steeg voor mannen van 75,8 jaar in 2001 naar 79,4 jaar in 2013, een winst van 3,6 jaren.

Zij brengen ruim 53 jaren door zonder lichamelijke beperkingen. Het aantal jaren dat zij doorbrengen met lichte lichamelijke beperkingen ligt op bijna achttien. Het zijn de jaren waarin zij bijvoorbeeld moeite krijgen met het lezen van de krant, het volgen van een gesprek en met het tillen van een zware boodschappentas. Het aantal jaren met zwaardere beperkingen ligt op 8 jaar.

Sinds 2001 is het aantal jaren met matige en zware beperking ongeveer gelijk gebleven. Het aantal jaren dat mannen leven met lichte lichamelijke beperkingen nam met bijna 4 jaren toe.

Vrouwen
Bij vrouwen is een vergelijkbaar patroon te zien. Ook vrouwen boeken winst in levensverwachting, al is die met 2,3 jaren wat geringer dan bij mannen. De levensverwachting van vrouwen is in 2013 83 jaar, hoger dan van mannen. Vrouwen leven minder jaren zonder beperkingen (50 jaar).

Zij brengen daarentegen nog 20 jaar door met lichte en 13 jaar met zwaardere beperkingen. Ook voor vrouwen is het aantal jaren met matige en zware beperkingen sinds 2001 niet toegenomen, het aantal jaren met lichte lichamelijke beperkingen wel.

Onlangs maakte het CBS bekend dat in 2019 ruim de helft van de volwassen bevolking 50 jaar of ouder is. Omdat de meeste lichamelijke beperkingen optreden op hogere leeftijd zal dus een groot deel van de volwassen bevolking vanaf dat moment wel het ene of andere ongemak hebben. De levensverwachting van 50-jarigen is in 2013 voor vrouwen bijna 35 jaar, tegen ruim 31 jaar voor mannen.

Voor zowel vrouwen als mannen zijn daar 13 beperkingsvrije jaren bij. Het aantal jaren met lichamelijke beperkingen is ook voor oudere vrouwen dus duidelijk hoger dan voor mannen. Dat komt vooral door het fors hogere aantal jaren met zware beperkingen.

bron: http://www.nu.nl/gezondheid/3890043/levensverwachting-stijgt-opnieuw.html

Ontwikkeld door 23MB