1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Contactinformatie

Fysiotherapeutisch Instituut Duinoord

Adres
Danckertsstraat 88
2517 TK Den Haag
Telefoon
(070) 363 24 42
E-mailadres
Maak een afspraak Stel een vraag Patiëntenportaal
De Fysiotherapeut Zorgkaart Nederland

Nieuws

<< Vorig bericht    Volgend bericht >>
20 september 2014

Vaak ongediagnosticeerde slaapproblemen bij MS

Vaak ongediagnosticeerde slaapproblemen bij MS

Bij patiënten met multiple sclerose (MS) is volgens onderzoekers van de University of California vaak sprake van ongediagnosticeerde slaapproblemen.

Mogelijk zijn deze slaapproblemen de basis van de vermoeidheid waarmee de ziekte vaak gepaard gaat.

Bij het onderzoek waren meer dan 2.300 patiënten betrokken. Bij ruim 70 procent was sprake van een of meer slaapproblemen.

De onderzoekers benadrukken het belang van deze ontdekking: slaapproblemen hebben invloed op het verloop van de ziekte, maar ook op de algehele gezondheid en gevoelens van welbevinden.

Onderzoek
"Een groot percentage van de MS-patiënten die wij onderzochten had een slaaptekort en bleek een of meerdere slaapproblemen te hebben", aldus onderzoeker Steven Brass. "Het grootste deel van deze slaapaandoeningen was ongediagnosticeerd en werd dus niet behandeld. Voor zowel de diagnose als de behandeling zou bij MS-patiënten meer aandacht moeten zijn."

Het is bekend dat slaapproblemen vaker voorkomen bij patiënten met MS. Daarom deed Brass samen met zijn collega's uitgebreid onderzoek naar het slaapgedrag van deze patiënten. De gemiddelde leeftijd van de 2.375 deelnemers was 54 jaar.

Resultaten
Bij meer dan de helft van hen duurde het langer dan een half uur om 's nachts in slaap te vallen. Bijna 11 procent gebruikt medicijnen om in slaap te vallen.

Verder vonden de onderzoekers dat 38 procent obstructief slaapapneu had, bij 32 procent was er sprake van ernstige insomnia en 37 procent ervaarden het restless leg syndrome. De meeste deelnemers hadden echter nooit een slaapprobleem als diagnose gehad van een arts.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine.
bron: http://www.nu.nl/gezondheid/3880242/vaak-ongediagnosticeerde-slaapproblemen-bij-ms.html

Ontwikkeld door 23MB