1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Contactinformatie

Fysiotherapeutisch Instituut Duinoord

Adres
Danckertsstraat 88
2517 TK Den Haag
Telefoon
(070) 363 24 42
E-mailadres
Maak een afspraak Stel een vraag Patiëntenportaal
De Fysiotherapeut Zorgkaart Nederland

Nieuws

<< Vorig bericht    Volgend bericht >>
1 april 2014

MS-patiënt heeft mogelijk baat bij cholesterolremmer

MS-patiënt heeft mogelijk baat bij cholesterolremmer

Patiënten met multipele sclerose (MS) hebben mogelijk baat bij het slikken van statines, wijdverbreide cholesterolverlagende medicijnen.

Dat blijkt uit onderzoek door Britse onderzoekers verbonden aan University College London Hospitals. Hun bevindingen zijn woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Verstrekking van een hoge dosis (80 miligram) van het middel simvastatine aan een groep van zeventig MS-patiënten lijkt erop te wijzen dat de achteruitgang door de ziekte wordt afgeremd. De groep kreeg de statine twee jaar lang; nog eens zeventig mensen slikten in dezelfde periode een placebo.

De onderzoekers kozen voor dit middel, omdat van statines bekend is dat ze ontstekingsremmend werken en beschermende effecten hebben op het zenuwstelsel.

Hersenvolume
"In het progressieve stadium van MS slinkt het hersenvolume jaarlijks met ongeveer 0,6 procent", aldus hoofdonderzoeker Dr. Jeremy Chataway. Uit MRI-scans bleek dat de gemiddelde krimp van de hersenen bij degenen die simvastatine hadden gekregen was afgenomen tot 0,3 procent.

Daarnaast bleken de patiënten die de cholesterolremmer hadden geslikt ook kleine, maar significante verbeteringen te vertonen op het gebied van fysieke beperkingen in vergelijking tot degenen die het placebo hadden gekregen.

Alhoewel de resultaten van de hersenscans opmerkelijk zijn, geeft Chataway toe dat dit zich niet per se hoeft te vertalen in daadwerkelijke verbeteringen in de condities van de MS-patiënten. Volgens hem laat de test wel zien dat het zinvol is om de proef op grote schaal voor te zetten.

Myeline
MS is een auto-immuunziekte waarbij myeline, het materiaal dat de zenuwvezels omvat, wordt vernietigd door het afweermechanisme van het eigen lichaam. Zonder het myelineomhulsel kan de zenuw impulsen niet langer correct doorgeven. Hierdoor treden een veelvoud aan symptomen op, van milde tintelingen in de ledermaten en krachtsvermindering tot volledige verlamming.

Momenteel is er nog geen overtuigende behandelwijze voor de ziekte wanneer die in een latere, progressieve fase komt en de patiënt steeds meer spierweefsel verliest en daardoor steeds meer hulp nodig heeft.

Bron: NU.nl

Ontwikkeld door 23MB