1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Contactinformatie

Fysiotherapeutisch Instituut Duinoord

Adres
Danckertsstraat 88
2517 TK Den Haag
Telefoon
(070) 363 24 42
E-mailadres
Maak een afspraak Stel een vraag Patiëntenportaal
De Fysiotherapeut Zorgkaart Nederland

Nieuws

<< Vorig bericht    Volgend bericht >>
6 december 2013

na vijf dagen al minder spiermassa

Na vijf dagen stilzitten al minder spiermassa

Na vijf dagen amper bewegen, treedt er al een aanzienlijk verlies aan spiermassa en spierkracht op. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van bewegingswetenschappers van het Maastricht UMC.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Physiologica.
Voor het onderzoek werd ervoor gezorgd dat 24 gezonde jonge mannen zich nauwelijks konden bewegen. Een van hun benen ging helemaal in het gips. Na vijf en veertien dagen werden hun spiermassa en spierkracht bepaald.
Al na vijf dagen hadden de vrijwilligers gemiddeld ongeveer 10 procent aan beenspierkracht verloren en 3,5 procent spiermassa, omgerekend zo'n 150 gram. Dat is vergelijkbaar met een gemiddelde ziekenhuisopname of in bed liggen met griep. Na twee weken was dat opgelopen tot 25 procent verlies aan spierkracht en 8,5 procent spiermassa (350 gram).
Spiermassaverlies komt veel voor bij ouderen. Dagelijks worden spiervezels opgebouwd en afgebroken, zodat na honderd dagen een complete spier vervangen is door nieuw materiaal.
Door een gebrek aan beweging en eiwitrijke voedingsmiddelen gaat de afbraak sneller dan de opbouw en treedt verlies van spiermassa op. "Na vijf dagen kunnen oudere patiƫnten al onder de drempelwaarde komen om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren," licht Luc van Loon toe.
Gezonde jonge mensen bouwen binnen zes weken de verloren spiermassa weer op als ze voldoende bewegen en eiwit eten. Ouderen bouwen de verloren spiermassa op die manier nooit meer op. De onderzoekers zijn daarom bezig om manieren te vinden om dat spiermassaverlies tegen te gaan, zoals elektrostimulatie van de spieren.

bron:http://www.nu.nl/gezondheid/3638432/vijf-dagen-stilzitten-al-minder-spiermassa.html


Ontwikkeld door 23MB