1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Contactinformatie

Fysiotherapeutisch Instituut Duinoord

Adres
Danckertsstraat 88
2517 TK Den Haag
Telefoon
(070) 363 24 42
E-mailadres
Maak een afspraak Stel een vraag Patiëntenportaal
De Fysiotherapeut Zorgkaart Nederland

Nieuws

<< Vorig bericht    Volgend bericht >>
26 november 2013

nieuwe gewrichtsband in menselijke knie ontdekt

Nieuwe gewrichtsband in menselijke knie ontdekt
Belgische artsen hebben een nog onbekend anatomisch onderdeel van de menselijke knie ontdekt.

Het gaat om een gewrichtsband aan de buitenzijde van de knie waarvan het bestaan tot nu toe slechts door enkele artsen werd vermoed.
De ontdekking van de band van bindweefsel verklaart waarom sommige patiënten die hun voorste kruisbanden scheuren na een goed uitgevoerde operatie nog steeds door hun knieën zakken. De mysterieuze gewrichtsband is dan beschadigd.
Dat melden onderzoekers Steven Claes en Johan Bellemans van de Katholieke Universiteit Leuven in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Ana Hickmanantomy

Lichamen
Het onderzoek van de wetenschappers borduurt voort op het werk van de Franse arts Paul Ferdinand Segond, die in 1879 al vermoedde dat er een nog onbekende gewrichtsband zat aan de buitenkant van de menselijke knie.
De Belgische onderzoekers identificeerden het anatomische onderdeel door middel van een uitgebreide studie op 41 menselijke lichamen die ter beschikking waren gesteld aan de wetenschap. Bij 97 procent van alle lichamen werd de nog onbekende gewrichtsband aan de buitenzijde van de knieën aangetroffen.

Operatietechniek
De wetenschappers hebben de band van bindweefsel de naam 'anterolateraal ligament' gegeven. Ze werken op dit moment aan een nieuwe operatietechniek om beschadigingen aan de mysterieuze gewrichtsband te kunnen herstellen.
Het onderzoek bewijst dat de anatomie van het menselijk lichaam ondanks alle moderne medische technologieën nog altijd niet volledig bekend is, zo stelt de Katholieke Universiteit Leuven.

bron: nu.nl/wetenschap


Ontwikkeld door 23MB