1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Contactinformatie

Fysiotherapeutisch Instituut Duinoord

Adres
Danckertsstraat 88
2517 TK Den Haag
Telefoon
(070) 363 24 42
E-mailadres
Maak een afspraak Stel een vraag Patiëntenportaal
De Fysiotherapeut Zorgkaart Nederland

Nieuws

<< Vorig bericht    Volgend bericht >>
12 november 2013

Mogelijk nieuwe behandeling voor artrose

Mogelijk nieuwe behandeling voor artrose

Artrose kan in de toekomst mogelijk worden behandeld met stamceltherapie. Dat blijkt uit onderzoek van orthopedisch chirurg in opleiding Gerben van Buul van het Erasmus MC.

Na jaren onderzoek heeft Van Buul ontdekt dat artrose wellicht behandeld kan worden met stamceltherapie.
Het injecteren van lichaamseigen stamcellen uit het beenmerg in beschadigde gewrichten laat bemoedigende resultaten zien.

Artrose is een reumatische ziekte waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Het komt veel voor bij ouderen, maar ook steeds vaker bij relatief jonge mensen. Artose geeft pijnklachten waardoor mensen zich steeds moeilijker kunnen bewegen.
Behandeling is op dit moment vooral gericht op pijnbestrijding. Als dat niet meer helpt, rest een operatie waarbij de patiƫnt een gewrichtsprothese krijgt. Deze heeft echter een beperkte houdbaarheid.
Kraakbeen
Van Buul ontdekte een veelbelovende, maar nog niet uitontwikkelde methode. Hij hoopte dat door stamcellen in de buurt van kraakbeen te injecteren er nieuw kraakbeen zou ontstaan.
Dat bleek echter niet het geval. Maar de stamcellen bleken wel een positief effect te hebben op processen die gepaard gaan met artrose.
Eiwitfabriekjes
De stamcellen werkten als een soort eiwitfabriekjes die ontstekingsremmende factoren en groeifactoren maakten. De cellen hadden positieve effecten op de ontstekingen en de kraakbeenafbraak.
Ook werd ontdekt dat de cellen na injectie betrekkelijk lang aanwezig bleven in de gewrichten. En de pijn werd iets minder.

Het onderzoek werd nog niet gedaan bij mensen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de gevonden effecten zich dan ook voordoen.

bron: http://www.reumafonds.nl/actueel/nieuwsoverzicht/artrose-straks-mogelijk-behandeld-met-stamcellen

Ontwikkeld door 23MB